головна сторінка
 
зворотній зв'язок
 
мапа сайту
 
Тел +38 (0352) 28 51 92
Факс +38 (0352) 28 51 92
 
Середа, 03 вересня 2014 07:18

Радіостанції з «Оріону» для зони АТО витримують сто ударів молота

Тернопільський радіозавод «Оріон» – одне з небагатьох великих підприємств Тернопільщини, якому вдалося вижити в непростих економічних умовах. У час військових дій на Сході державі неабияк знадобилися прилади «оріонівського» виробництва. Тепер завод випускає шоломофони, засоби зв’язку для прикордонників, радіостанції для бойових машин та інші потрібні військовим прилади. Грошей на виробництво шоломофонів поки що завод не отримав. Зате встиг отримати значну порцію уваги контролюючих органів.

Радіопристрій шоломофона не виходить з ладу навіть під водою!

Голова правління ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» Ярослав Карпик розповідає, що після двадцятирічної відсутності державних замовлень відновити виробництво шоломофонів було нелегко. За цей час звільнилися відповідні спеціалісти, постаріло обладнання, а ще довелося швидко налагоджувати поставки комплектуючих з інших країн. Та з цим завданням радіозавод впорався доволі таки оперативно і зараз повним ходом йде виробництво.

– У липні ми отримали державне замовлення на шість мільйонів гривень. Перші екземпляри шоломів виготовили вже за 15 днів після підписання угоди, - каже Ярослав Михайлович.

До кінця жовтня «Оріон» повинен виготовити більше 4000 штук шоломофонів, кожен з яких вартує близько 1600 гривень.

Шоломофон призначений для тих, хто перебуває у бойових машинах. Перша його функція – захист. Виріб шиють зі спеціальної вогнетривкої та морозостійкої тканини, він може витримувати сильні удари, наприклад, якщо танкіста накриває ударна хвиля. Друга функція шолома – забезпечення зв’язку. В нього вмонтовані навушники, до нього приєднується ларингофон – спеціальний мікрофон. Такий пристрій дозволяє спілкуватися військовим як в одній бойовій машині, так і з іншими, які знаходяться на відстані. Радіопристрій не виходить з ладу навіть під водою!

Ярослав Карпик розповідає, що кожну одиницю шоломів перевіряє військовий експерт, щоб не допустити прогалин у якості. Адже мова йде про безпеку людини.

Випускає «Оріон» і радіостанції для прикордонників та інших спеціальних служб. Тут важливі два моменти: якісна робота пристрою та унеможливлення підслуховування.

– На жаль, військові змушені контактувати за допомогою мобільних телефонів. У такому випадку ворогу легко підслухати розмову і вирахувати місце розташування мовця. Наші ж радіостанції захищені: інформація передається на певних частотах і її можуть чути лише ті, кому призначене повідомлення. Ми суворо стежимо за якістю радіостанцій – вони мають витримувати сто ударів молота, – не без гордості розповів Ярослав Михайлович.

З відновленням роботи підприємств, які ремонтують військову техніку, виникла потреба у виробництві радіостанцій для бойових машин. Цим також займеться тернопільський радіозавод.

Та у роботі «Оріону» не все так просто. Попит і замовлення на продукцію є, а грошей поки що немає. До прикладу, за шоломофони передоплати не було: завод дуже сподівається отримати гроші після здачі першої партії шоломів. Адже у сьогоднішніх економічних умовах йому доводиться виживати: банки кредитів не дають, коштів у вільному обігу майже немає, а виробництво потрібно здійснювати.

Друга проблема, з якою зіткнулося підприємство, – відсутність на українському ринку потрібних для виробництва деталей.

– Комплектацію доводиться звозити з усього світу: з Китаю, Японії, Великобританії. Колись її виробляли в Україні, тепер – ні. Деякі комплектуючі знято з виробництва, тож нам доводиться чекати, поки відновлять їх виготовлення. У таких умовах програємо і у часі, і в ціні, – каже Ярослав Карпик.

Постійні візити перевіряючих заважають роботі «Оріону»

А ще голова правління відмічає значну увагу до підприємства з боку контролюючих органів.

– Мені доводиться тримати двох працівників, які займаються тільки тим, що зустрічають перевіряючих, показують їм виробництво та оформляють відповідні документи. Постійні візити заважають роботі заводу. Так, підприємств у Тернополі мало, тому перевіряють одних і тих же, але прошу розуміння хоча б у такий складний час, – зауважує пан Карпик.

Тож голова правління щиро підтримує ініціативу Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про скорочення кількості інспекцій та контролюючих органів удвічі.

Показовою стала історія, як «Оріон» намагався виграти тендер для обладнання радіозв’язком поїздів «Хюндай», що їх не так давно закупила Україна.

– Ми не могли виграти тендеру на поставку радіостанцій для електровозів «Хюндай» в Україні. Дізналися, що наша держава замовила їх у Кореї. Тож поїхали туди, ще раз взяли участь у тендері і виграли. Обійшли при цьому японських і корейських виробників. Наша продукція виявилась найкращою і недорогою. Це свідчить про те, що українське виробництво заслуговує уваги і потребує підтримки держави, - переконаний очільник заводу.

Має «Оріон» ідеї й можливості виготовляти нові прилади, було б лише державне фінансування на розробку інноваційних проектів. Поки що ж завод постійно удосконалює виробництво, щоб гідно конкурувати на світовому ринку. Саме експорт дозволив радіозаводу втриматися на плаву в скрутні часи, адже «Оріон» продає свою продукцію у понад десяток країн.

– Тернопільський радіозавод ще заявить про себе, як це було тридцять років тому. Тут працюють справжні патріоти України і своєї справи. Тому ми не опускаємо рук і віримо у краще майбутнє для «Оріону» й інших підприємств Тернопільщини, - підсумовує Ярослав Карпик.

Олена Бойчук ("Номер один")